[*]Ga direct naar de content

Oliebollen en vuurwerk

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond te vieren met vuurwerk en oliebollen (gerecht van gefrituurd deeg). Het is een gewoonte die al heel lang bestaat. Precies om 12 uur ’s nachts steken mensen buiten vuurwerk af. Nederlanders vieren dan dat het oude jaar is afgelopen en het nieuwe jaar begint. Daarom noemen ze dit feest 'oud en nieuw'.

Het vuurwerk veroorzaakt vaak heel harde knallen. Het geeft ook rook en licht af. Dit kan misschien een beetje eng zijn. Maar als je goed op de veiligheid let, is het ook mooi om naar te kijken.

Regels voor vuurwerk

Vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Daarom zijn er strenge regels voor het bezit en het afsteken van vuurwerk:

  • Je mag alleen op 29, 30 en 31 december vuurwerk kopen bij officiële vuurwerkverkooppunten. Dat zijn winkels die toestemming hebben van de gemeente om vuurwerk te verkopen.
  • Vóór en ná 29, 30 en 31 december mag je geen vuurwerk bij je hebben.
  • Alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk afsteken. De politie controleert hier streng op.
  • Illegaal vuurwerk is verboden. Het is gevaarlijk omdat het niet is getest. Vuurwerk is illegaal als het niet bij een officieel verkooppunt en op de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht.
  • Gemeenten kunnen op sommige plaatsen vuurwerk verbieden. Daar mag niemand vuurwerk afsteken.

Als je deze regels overtreedt, kun je een boete krijgen van minimaal € 100,-. 

Veilig omgaan met vuurwerk

Misschien wil je tijdens 'Oud en nieuw' ook vuurwerk kopen en afsteken. Lees hieronder wat je wel en niet moet doen. 

Heb je vragen?

Ga naar een medewerker of naar de Infobalie. Meer informatie vind je ook op de website van de gemeente, de politie en Rijksoverheid.