[*]Ga direct naar de content

Wat is een stage of werkervaringsplek?

Een stage of werkervaringsplek is geen betaalde baan, maar een plek waar je leert terwijl je werkt. Stages en werkervaringsplekken zijn bedoeld voor mensen die een opleiding volgen en mensen die een opleiding hebben afgerond.

Wanneer mag ik een stage doen?

Of je een stage mag doen, hangt af van je situatie:

Ik heb een verblijfsvergunning
Je mag een stage doen. Er zijn geen beperkingen.

Ik heb geen verblijfsvergunning
Je mag alleen een stage doen als:

  • het onderdeel is van een middelbare beroepsopleiding (mbo). Er is dan een beroepspraktijkvormingsovereenkomst (bpvo) nodig. Een bpvo is een overeenkomst voor de stage tussen de school, de werkgever en jou (de student).
  • het onderdeel is van een opleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Er is een overeenkomst voor de stage nodig tussen de hogeschool, de werkgever en jou (de student).

Waar moet een stage aan voldoen?

Bij een stage of werkervaringsplek is het volgende van belang:

  • Een stage of werkervaringsplek heeft als doel om te leren en niet om te werken. Als stagiair doe je geen ondersteunende activiteiten.
  • Een stage of werkervaringsplek is tijdelijk.
  • De werkgever die de stage organiseert, zorgt ervoor dat je begeleiding krijgt op de werkvloer. Het is belangrijk dat die begeleiding als doel heeft om je iets te laten leren. Het is niet de bedoeling dat je het werk doet dat een werknemer normaal doet. De activiteiten die je doet richten zich niet op het krijgen van omzet of winst. De Inspectie SZW controleert hierop.
  • De werkgever die de stage organiseert, stelt samen met jou een (stage)overeenkomst op. Hierin staat onder andere wat je wilt leren tijdens de stage (het leerdoel).
  • Voor een stage of werkervaringsplek kun je een (stage)vergoeding krijgen. Ontvang je een vergoeding? Dan moet je meebetalen aan de kosten van je opvang bij COA. Dat heet de Regeling Eigen Bijdrage Asielzoekers (Reba).