Werken


Heb je een verblijfsvergunning asiel bepaalde tijd? Dan mag je werken in Nederland en gelden voor jou dezelfde rechten en plichten als voor Nederlanders. Op je verblijfspasje staat daarom ‘arbeid vrij toegestaan, tewerkstellingsvergunning (twv) niet vereist’. Door te werken in Nederland word je actief onderdeel van de Nederlandse samenleving. Je bouwt een netwerk op en levert een bijdrage aan de maatschappij. Ook kan je zo de Nederlandse taal beter leren gebruiken.

Wil je een betaalde baan vinden, een eigen bedrijf opzetten, stage lopen of vrijwilligerswerk doen in Nederland? Hier vind je alle informatie over werken in Nederland. De meeste websites op deze pagina's zijn alleen beschikbaar in het Nederlands en het Engels. je hebt misschien hulp nodig om de informatie goed te begrijpen. De informatie op deze websites is ook belangrijk als je niet meer in het azc woont. Hoe beter je Nederlands wordt, hoe meer je zelf zult begrijpen.

Als je na het lezen van de informatie op deze site nog vragen hebt, kan je een email sturen of contact opnemen met je contactpersoon van het COA.

Test je kennis over werken in Nederland

Naar de test

Video's

Hoe werken we in Nederland? In deze video's wordt dat uitgelegd. Met informatie over in welke sectoren het meeste werk te vinden is, waar je begint bij het zoeken naar een baan, hoe je solliciteert naar een baan en over de Nederlandse werkcultuur. Ook vertellen twee nieuwkomers over hun weg naar werk in Nederland

Bekijk de video's over werken in Nederland (video's)

Betaald werk

Als je in het azc woont, mag je betaald werk doen. Voordelen van werken in een betaalde baan zijn dat je:

  • een inkomen hebt
  • actief deelneemt aan de Nederlandse samenleving
  • een netwerk opbouwt
  • een bijdrage levert aan de maatschappij
  • beter Nederlands leert

Er zijn wel verschillen tussen werken met verblijfsvergunning en werken zonder verblijfsvergunning.

Heb jij je verblijfsvergunning? Dan mag je volledig werken. Je hebt dan dezelfde rechten en plichten als Nederlanders.

Werken zonder verblijfsvergunning.

Heb je nog geen verblijfsvergunning? Dan mag je elke 12 maanden maximaal 24 weken betaald werk doen als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je bent 6 maanden of langer in de asielprocedure
  • Je bent rechtmatig in Nederland

Je hebt dan een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Je werkgever moet deze aanvragen bij het (UWV).

Reba

Als je inkomsten ontvangt (uit werk, vrijwilligerswerk of stage), moet je dit melden aan het COA. Dit is verplicht. Je moet dan meebetalen aan de kosten van de opvang van jouzelf en jouw gezin. We noemen dit de eigen bijdrage.

Lees meer over de Reba.

-----

. Hieronder vind je een overzicht van links met meer informatie over werken in Nederland:

Beroepen in Beeld

Beroepen in Beeld geeft informatie over alle praktische beroepen. Je vindt op deze website filmpjes en beschrijvingen van deze beroepen, maar ook informatie over de arbeidsmarkt.

Dress for Success

Voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je netjes gekleed bent. Daarom biedt vrijwilligersorganisatie Dress for Success steun aan mensen met een minimuminkomen. Dress for Success kan je helpen om representatief op je sollicitatiegesprek te verschijnen en zo je kansen op een baan te vergroten.

Kans op werk

Op deze website kan je opzoeken met welk beroep je in jouw regio een goede kans maakt om werk te vinden.

Studieperspectief

Wil je weten of je met je beroep makkelijk een baan kunt vinden in Nederland? Of wil je weten met welke studie je de beste kansen hebt om werk te vinden? Op deze website zie je wat de kansen op werk zijn per opleiding en per regio.

Refugee Start Force

Via de Facebook-groepen van Refugee Start Force, en via hun Linked In pagina kan je eenvoudig in contact komen met Nederlandse professionals, en vrijwilligers bij je in de buurt. Zo kan je een netwerk op gaan bouwen en je Nederlands verbeteren. Je kan deelnemen aan gezamenlijke activiteiten en wordt op de hoogte gehouden van interessante projecten en vacatures.

Refugee Talent Hub

Refugee Talent Hub is een online platform waar vluchtelingen gematcht worden met werkgevers. je kunt er je CV uploaden en gerbuik maken van een aanbod aan mentoren en trainingen

UAF JobSupport

Heb je al een Nederlands hbo-diploma of een universitair diploma? En spreek je Nederlands (bijna) op niveau B2? Dan kan je je aanmelden bij UAF Jobsupport voor hulp bij het zoeken naar een baan.

Werk

Deze website is voor iedereen die werk zoekt in Nederland. Via deze website kan je vacatures zoeken, solliciteren, en een uitkering aanvragen bij het UWV.

Werkwijzer Vluchtelingen

Op deze website vind je veel informatie over werken en leren in Nederland. Je vindt er ook voorbeelden van verschillende organisaties en projecten die zich bezighouden met het begeleiden van vergunninghouders naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Wetten en regels voor werken in Nederland

Op dit onderdeel van de Werkwijzer Vluchtelingen vind je een samenvatting van de regels die gelden voor vluchtelingen en werk. Je vindt er ook links naar informatie van de Nederlandse overheid.

Werkervaring opdoen via betaalde werkervaringplaats

Een betaalde werkervaringsplaats is een tijdelijke baan waarbij je de kans krijgt om in de praktijk kennis te maken met een organisatie en het werken  binnen die organisatie. Je krijgt de mogelijkheid om te ontdekken of een bepaalde baan echt bij je past. Je kan je netwerk vergroten, je vaardigheden verder ontwikkelen, en je doet werkervaring op. Je krijgt een arbeidscontract, en je verdient ten minste het minimumloon. Een betaalde werkervaringsplaats kan een goede opstap zijn naar een baan.

Werkwijzer Vluchtelingen

Op deze website vind je een voorbeeld van betaalde werkervaringsplaatsen, zoals die door de Nederlandse Spoorwegen worden aangeboden.

Werkervaring opdoen via stage

Een stage is een goede voorbereiding op een baan. Via een stage kan je veel leren, ervaring opdoen, en je ontdekt hoe het is om in Nederland te werken. Tijdens een stage ga je voor een bepaalde periode werken bij een organisatie. Daarbij is leren het belangrijkste. Je krijgt dus geen loon. Wel kan het zijn dat je een vergoeding krijgt voor de kosten die je moet maken.

Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van een stage.

Leerwerkloket

Het Leerwerkloket geeft onafhankelijk advies over leren en werken. Je kan er terecht voor een overzicht van stageplaatsen, een persoonlijk advies, en voor doorverwijzing naar andere organisaties die je kunnen helpen bij het zoeken naar een stage en een studie die bij je passen.

Stagestraat

Stagestraat helpt vergunninghouders in verschillende gemeentes om een passende stageplek te vinden. In de Stagestraat kan je 6 maanden lang, 4 dagen per week stage lopen in de detailhandel, horeca of dienstverlening.

Er zijn ook tijdelijke projecten gericht op begeleiding van vergunninghouders naar de arbeidsmarkt. Daar kan je soms ook terecht voor een stage:

K!X Works

K!X Works helpt jonge vluchtelingen en nieuwkomers op weg naar een opleiding, stage of baan. Ze worden een jaar lang begeleid, krijgen een training in sociale- en werknemersvaardigheden, bouwen aan een netwerk, en maken kennis met het onderwijs en de arbeidsmarkt in Nederland. Je kan aan je COA casemanager vragen of K!X Works ook in jouw azc actief is.

Vluchtelingen Investeren in Participeren (VIP)

Vluchtelingen Investeren in Participeren is een project waarin vluchtelingen worden voorbereid op werk. Vluchtelingenwerk doet dit samen met werkgevers, opleiders en lokale overheid. Je kan aan je COA-casemanager vragen of dit project ook actief is in de gemeente waar je straks gaat wonen.

Een netwerk opbouwen helpt je ook bij het vinden van stagemogelijkheden:

Refugee Start Force

Via de Facebook-groepen van Refugee Start Force kan je eenvoudig in contact komen met Nederlandse professionals, en vrijwilligers bij jou in de buurt. Zo kan je een netwerk op gaan bouwen en je Nederlands verbeteren. Je vindt er ook informatie over stages, en je kan zelf een oproep plaatsen als je een stageplaats zoekt.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is onbetaald werk. Je kunt als vrijwilliger aan de slag met of zonder verblijfsvergunning. Het is ook niet belangrijk hoe lang je al in Nederland bent. Vrijwilligerswerk levert je veel op:

  • Je leert de Nederlandse taal;
  • Je maakt kennis met de Nederlandse cultuur;
  • Je doet werkervaring op in Nederland;
  • Je ontmoet Nederlanders;
  • Je kunt iets voor een ander betekenen en dat voelt goed.

Hoe vind je vrijwilligerswerk?

Je kunt je als vrijwilliger inzetten in het azc. Bijvoorbeeld door te helpen met opruimen, schoonmaken of onderhoud en reparatiewerk. Dat noemen we Zelfwerkzaamheid. Je ontvangt hiervoor mogelijk een bescheiden vergoeding van het COA. Bij de Infobalie geven ze hier graag informatie over. Je vindt de  vacatures voor Zelfredzaamheid ook bij elkaar op MyCOA onder Meedoen. Daar vind je ook vrijwilligersvacatures bij organisaties buiten het azc.

Sommige azc’s hebben een Meedoen-balie of een Job Center waar deze vacatures ook worden aangeboden. Je kunt daar ook informeren naar vrijwilligerswerk dat bij je past. Is er op jouw locatie geen Meedoen-balie? Bespreek de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen dan met je casemanager.

Eigen bedrijf starten

Naast betaald werk, stage lopen of vrijwilligerswerk kan je ook een eigen bedrijf starten. Met een eigen bedrijf ben je zelf de baas en kan je zelf je werktijden indelen. Het opzetten van een eigen bedrijf vraagt veel werk. Er zijn verschillende dingen nodig, zoals een ondernemingsplan, een goede locatie, startkapitaal, goede promotie, een goede administratie en je moet weten wat je rechten en plichten zijn, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. 

Hieronder vind je links naar informatie over het starten van een eigen bedrijf.

Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel kan je terecht voor informatie en advies over ondernemen en het starten van een eigen bedrijf.

Ondernemersklankbord

Voor ondersteuning en advies bij het starten van een eigen bedrijf kan je terecht bij een adviseur van het Ondernemersklankbord bij jou in de buurt.

Ondernemersplein.nl

Als je een eigen onderneming wilt starten, dan vind je op deze site alle informatie over wetgeving, belastingsregels of subsidies.

UAF training voor startende ondernemers

Het UAF begeleidt hoger opgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een passende baan. Voor UAF-studenten (of UAF-alumni) die graag zelfstandig ondernemer willen worden, organiseert het UAF een speciale training van een jaar.

Qredits

Bij Qredits kan je financiering aanvragen voor jou odnerneming. je kunt er ook terecht voor informatie en advies.

Cordaid

Cordaid biedt coaching en advies bij het opzetten van coöperatieve ondernemingen. Dat zijn ondernemingen die door meerdere mensen samen worden opgezet. Cordaid helpt  bij het ontwikkelen van een goed concept en het schrijven van een ondernemingsplan. De organisatie kan ook helpen door het vergroten van het netwerk of het aanbieden van een startkapitaal.

Uitzendbureaus

Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die mensen nodig hebben. Om werk te vinden via een uitzendbureau, moet je je eerst inschrijven. Als je via een uitzendbureau werk vindt, is het meestal tijdelijk werk. Zodra je werk vindt via een een uitzendbureau, ben je een uitzendkracht en heb je een contract met het uitzendbureau en niet met het bedrijf waar je werkt. Je wordt dus ook betaald door het uitzendbureau en niet direct door je werkgever. Het uitzendbureau is dus een intermediair bedrijf tussen jou en de werkgever.

Manpower

Manpower is een uitzendbureau dat je kan helpen met het vinden van werk in Nederland. Je kan je inschrijven bij Manpower en je kan er terecht voor advies over werken. Op de website van Manpower vind je onder andere een uitgebreide zoekmachine voor vacatures, opleidingsmogelijkheden en carrièretips.

OTTO Work Force

OTTO Work Force is tot nu toe de grootste internationale arbeidsbemiddelaar in Europa, en koppelt ook vluchtelingen aan bedrijven. Voor vluchtelingen biedt OTTO Work Force meestal banen aan in sectoren zoals de tuinbouw, de logistiek of de schoonmaakindustrie.

Randstad

Randstad is een groot en bekend uitzendbureau in Nederland. De medewerkers van Randstad kunnen advies geven en proberen een goede match te vinden tussen vluchtelingen en organisaties die mensen nodig hebben. Randstad geeft ook sollicitatie- en carrièretips en biedt verschillende online tests aan om je persoonlijkheid en intelligentie te testen. Op de website kan je vacatures per regio, per vakgebied en per opleidingsniveau vinden.

Nog geen verblijfsvergunning? Vrijwilligersverklaring nodig!

Heb je nog geen verblijfsvergunning? Dan mag je toch vrijwilligerswerk doen. De organisatie waar je als vrijwilliger gaat werken, moet wel eerst een vrijwilligersverklaring aanvragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Dat is een brief waarin staat dat jouw vrijwilligersbaan geen betaalde baan is.Voor de vrijwiligersvacatures in het azc (zelfwerkzaamheid) heb je geen vrijwiligersverklaring nodig