Veel statushouders in de COA-opvang wachten al lang op een woning. Dat is heel vervelend. Maar wat is de reden? Die lees je in dit bericht.
In Nederland zijn momenteel veel te weinig betaalbare huurwoningen. Door allerlei oorzaken is het tekort aan woningen de afgelopen jaren enorm opgelopen. Er is sprake van een woningcrisis. Daar hebben vluchtelingen last van, maar ook veel Nederlanders.
Wachtlijsten
Veel Nederlanders staan op wachtlijsten voor een huurwoning. Ze moeten jaren wachten totdat er een huurwoning beschikbaar komt. Statushouders staan op andere wachtlijsten, maar dat betekent niet dat ze altijd voorrang krijgen als er een woning beschikbaar is. Statushouders moeten dus vaak vele maanden wachten vanaf het moment dat het COA een vluchteling aan een gemeente koppelt. Per gemeente verschilt de wachttijd.
Navraag doen heeft helaas geen zin
Helaas heeft het geen zin om bij de COA-Infobalie te vragen wanneer je een woonruimte in de gemeente krijgt. Of wat jouw plaats op de wachtlijst is. COA-medewerkers weten dat niet en zij hebben hier ook geen invloed op.
Gemeenten organiseren huisvesting
Gemeenten doen hun uiterste best om huisvesting te organiseren, maar gemeenten kunnen niet voorspellen wat voor woonruimte beschikbaar komt. Vaker komen eengezinswoningen eerder beschikbaar dan woonruimten voor alleenstaanden. Daarom zien we bijvoorbeeld dat gezinnen vaak eerder verhuizen dan alleenstaanden. Maar ook dit kan per gemeente verschillen. En COA-medewerkers hebben geen invloed op de keuzes die de verschillende gemeenten hierin maken. Zodra de gemeente een woonruimte voor jou heeft gevonden, word je hierover zo snel mogelijk geïnformeerd.
