Leren en studeren


Met een Nederlands diploma en een goede kennis van de Nederlandse taal vind je makkelijker een baan die bij je past. Wil je beter Nederlands leren of wil je eerst een opleiding volgen voordat je gaat werken? Heb je in je eigen land al gestudeerd, en wil je in Nederland je diploma laten waarderen? Of wil je een Nederlands diploma halen om makkelijker werk te vinden? Hier vind je alle informatie over studeren in Nederland.

Nederlands leren en inburgeren

Nu je een verblijfsvergunning hebt, moet je gaan inburgeren. Dat betekent dat je de Nederlandse taal gaat leren, dat je je voorbereidt op het werken in Nederland en dat je meer over de Nederlandse samenleving gaat leren. Je gaat lessen volgen en je doet een examen.

Beroepsonderwijs

In Nederland kan je op verschillende niveaus een beroepsopleiding volgen. Hier vind je informatie over studeren aan het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Mbo-opleidingen zijn praktijkgerichte opleidingen waarbij je tijdens je studie al veel werkervaring opdoet.

Hoger onderwijs (universiteit en hbo)

Heb je in je eigen land een opleiding in het hoger onderwijs gevolgd, of was je je daarop aan het voorbereiden? Wil je in Nederland studeren in het hoger onderwijs? Dan kan je je gaan oriënteren op een studie aan het hbo (hoger beroepsonderwijs) of aan een Nederlandse universiteit. 

Regelingen en financiën

Studeren kost geld. Dat hoef je niet altijd zelf te betalen. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het betalen van je studie. Op de volgende pagina lees je meer over de mogelijkheden en regelingen die voor jou kunnen gelden.