Hoe verloopt de aanmeldprocedure?


 1. Voorregistratie: U komt aan in Ter Apel. Een medewerker van de IND vraagt wie u bent, wat uw nationaliteit is en waar u vandaan komt. De medewerker maakt een foto van u en controleert of u in Nederland al een aanvraag hebt gedaan. De IND-medewerker slaat de volgende gegevens op in het systeem: naam, nationaliteit, geboortedatum, land van herkomst, meereizende gezinsleden en taal. U krijgt een ‘loopbrief’ mee met een nummer en een polsbandje. Het polsbandje en de brief hebt u nodig voor uw vervolgafspr
 2. Afspraak met de politie: Na de voorregistratie hebt u een afspraak bij de politie in Ter Apel of Budel. Waar en wanneer dit is, hangt af van hoe druk het is in Ter Apel. En hoe laat u aangekomen bent. Er zijn 3 mogelijkheden:
  1. U gaat op dezelfde dag van de voorregistratie naar de politie in Ter Apel.
  2. U gaat de volgende dag naar de politie in Ter Apel. U wordt eerst naar de nachtopvang gebracht. Op uw brief krijgt u een stempel met de datum en tijd van uw afspraak.
  3. U wordt de volgende dag met de bus naar de politie in Budel gebracht. U gaat eerst naar de nachtopvang in Ter Apel.  
 3. Identificatie en Registratie: Bij de politie in Ter Apel of Budel ondertekent u uw asielaanvraag. De politie kijkt ook wie u bent en waar u vandaan komt. Ook neemt de politie uw vingerafdrukken af en maakt de politie een foto. U krijgt een V-nummer (Vreemdelingennummer).
 4. Opvanglocatie: Na de afspraak bij de politie wordt u naar de centrale ontvangstlocatie (col) gebracht. Op deze locatie krijgt u een gesprek over uw gezondheid of controle op tuberculose (tbc). Als er onvoldoende plek is in de col, gaat u naar een andere opvanglocatie. Het is vooraf niet bekend welke locatie dit is. Omdat veel locaties vol zitten, kan het een tijdelijke noodopvang zijn. Bijvoorbeeld een kazerne, paviljoen, boot, hotel of evenementenhal.
 5. Gesprek met de IND: Na een aantal maanden krijgt u een interview met de IND.

U ontvangt bericht wanneer u wordt verwacht voor de eerste of een volgende stap. U wordt niet vergeten. Wanneer u een uitnodiging heeft om naar Ter Apel of Budel te komen, zorgt uw opvanglocatie voor vervoer erheen. U hoeft dat niet zelf te betalen. 

Het heeft geen zin om op eigen initiatief - zonder uitnodiging - naar Budel of Ter Apel te gaan!