Brief IND met uitnodiging voor Syriërs en Jemenieten


Kom je uit Syrië of Jemen en heb je voor 1 mei 2023 asiel aangevraagd? Dan ontvang je binnenkort een brief van de IND. De IND is namelijk begonnen om asielaanvragen van Syriërs en Jemenieten van voor 1 mei 2023 te behandelen. Op dit moment plant de IND de oudste asielaanvragen van 2021 in. In de brief staat een uitnodiging voor je interview of om je vluchtverhaal op papier te zetten. 

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nog geen eerste gesprek gehad met de IND? Dan krijg je jouw eerste en tweede gesprek in 1 keer met de IND. Deze gesprekken heten het aanmeldgehoor en het nader gehoor. In jouw uitnodiging staat meer informatie over jouw gecombineerd gehoor. 

Kortere gehoren in jouw opvang van het COA

Als je uit Syrië of Jemen komt heb je gemiddeld meer kans op een asielvergunning. Daarom krijg je een korter gehoor (gesprek) over de redenen van jouw asielaanvraag. Ook komen er soms IND-medewerkers naar de opvang van het COA voor het gehoor. Hierdoor hoef je niet naar een IND-kantoor te reizen. En kan de IND meer gehoren op 1 dag doen. Er moet dan wel voldoende ruimte zijn voor een gehoor op jouw opvang.

Vluchtverhaal op papier

Soms mag je een formulier invullen in plaats van een gehoor doen. Dit hoeft niet en gebeurt alleen als jij het zelf wilt. Je krijgt dan een uitnodiging om naar een IND-kantoor te komen. Daar zet je op papier waarom je bent gevlucht en beantwoord je vragen van de IND. De IND beoordeelt daarna of deze informatie voldoende is om een beslissing te nemen. Is dat niet het geval en is er nog te veel onduidelijk? Dan krijg je later toch een gehoor met een IND-medewerker.