5 december Sinterklaas


Sinterklaas (ook wel Sint Nicolaas) is de hoofdpersoon van het kinderfeest dat we in Nederland vieren.  Sinterklaas is een oudere man die op zijn verjaardag cadeaus uitdeelt aan alle kinderen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn Pieten. Het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest is Pakjesavond op 5 december.

Kinderen tot ongeveer 7 jaar geloven dit verhaal van Sinterklaas. In werkelijkheid zijn Sinterklaas en zijn Pieten verklede volwassenen. De ouders kopen zelf cadeaus voor hun kinderen en voor elkaar.
Het kinderfeest begint half november wanneer Sinterklaas vanuit Spanje aan komt in Nederland met een boot. In Nederland rijdt Sinterklaas op een wit paard.

Als Sinterklaas in Nederland is, zetten kinderen ’s avonds soms hun schoentje klaar met daarin een wortel voor het paard of een tekening voor Sinterklaas. Ze zingen dan ook uit volle borst Sinterklaasliedjes. Sinterklaas of Piet legt dan ’s nachts een klein cadeautje in de schoen. Op 5 december is het Pakjesavond. Dan worden er meer cadeaus gegeven.

Op 6 december vertrekt Sinterklaas weer uit Nederland.